Morning After Pil

Morning afterpilAls je zonder condoom seks hebt gehad of het is fout gegaan met een condoom en wilt niet zwanger worden, dan kun je een zwangerschap vaak voorkomen met de Morning After Pil. De pil wordt ook wel de Noodpil genoemd. Ook als je na het vrijen ontdekt dat je je gewone anticonceptiepil bent vergeten (waardoor deze niet meer betrouwbaar is, wat ook geldt bij braken en diarree), kan de Morning After Pil een ongewenste zwangerschap voorkomen.

Wanneer de Morning After Pil slikken?

De Morning After Pil kan je alsnog beschermen tegen een ongewenste zwangerschap:
– als je de anticonceptiepil bent vergeten of hebt gebraakt of diarree hebt gehad waardoor de pil niet meer betrouwbaar is
– als je zonder condoom seks hebt gehad
– als het condoom gescheurd is
Als er sperma of voorvocht (het vocht dat vóór het klaarkomen uit de penis kan komen) in de vagina komt, dan bestaat de kans dat het in de baarmoeder komt. Dan kun je zwanger worden.

Bijwerkingen Morning Afterpil

De Morning After Pil of Noodpil is absoluut geen alternatief om bewust zonder condooms te vrijen! De Pil bevat namelijk veel hormonen en kunnen mogelijke bijwerkingen geven zoals:
– Maag- en darmklachten
– Hoofdpijn
– Vermoeidheid
– Duizeligheid
– Gevoelige borsten
– Doorbraakbloedingen
– Onregelmatige menstruatiebloedingen

Soorten Morning After Pillen en hoe snel moet je de pil innemen?

Er zijn twee soorten Pillen:
– Pil met levonorgestrel: de meest gebruikte Morning After Pil. In te nemen binnen 72 uur (3 dagen). Deze is vrij verkrijgbaar zijn via drogist en apotheek.
– Pil met ulipristal: in te nemen binnen 120 uur (5 dagen). De is verkrijgbaar op recept bij de apotheek.
De nood-anticonceptie zoals de Morning After Pil moet je zo snel mogelijk na de onbeschermde seks innemen. Hoe langer de tijd tussen de onbeschermde seks en het innemen van de tabletten, hoe minder betrouwbaar de werking van de pil is. Voor vrouwen met overgewicht is de pil met levonorgestrel vermoedelijk minder betrouwbaar.
Belangrijk: De morning-afterpil werkt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA). Als je zonder condoom seks hebt gehad, of het condoom is gescheurd dan loop je het risico op een SOA als je niet 100% zeker weet dat je partner SOA-vrij is. Raadpleeg bij twijfel altijd een huisarts of neem contact op met de GGD of Sense.

Over tijd?

Als je een regelmatige menstruatie hebt en je wordt niet ongesteld op de dag waarop je dit verwacht, én je wordt niet ongesteld in de vijf dagen daarna, dan ben je over tijd. Doe dan een zwangerschapstest. De morning after pil kan een zwangerschap dan niet meer afbreken of voorkomen. Raadpleeg dan zo spoedig mogelijk je huisarts.