Molluscum contagious – of gewoon waterwratjes – ook een SOA?

Waterwratjes of Molluscum contagious is een zeer bekende huidaandoening. Als kind zijn we er allemaal wel mee geconfronteerd geweest. De wratjes worden veroorzaakt door het molluscum contagiosum virus en verspreid zich zeer snel bij contact met de huid.

Hoe kan je zien of iemand waterwratjes heeft?

Als iemand besmet is met het molluscum contagiosum virus, zie je kleine wratjes, soms zelfs maar een speldenkop groot. Ze zijn glad, vleeskleurig of wit en hebben meestal in het midden een klein putje. Meestal krijg je slechts 10 tot 20 van deze wratjes op de romp, de hals of oksels. Maar als je een verzwakt immuunsysteem hebt kan je er wel honderd zien verschijnen.

Als je twijfelt of jij of iemand anders deze aandoening heeft, kan je altijd een dokter raadplegen. Deze kan gewoonlijk met het blote oog zien of je besmet bent. Soms zal hij het onder een microscoop moeten bekijken.

Hoe voelt het om besmet te zijn?

Als je besmet bent, heb je daar normaal gezien niet zo veel last van. De wratjes ogen niet zo mooi, maar daar blijft het dan wel bij. Dit is een heel eenvoudige en gemakkelijk te behandelen aandoening. Toch kunnen er complicaties ontstaan als de wratjes niet goed verzorgd worden. Er kan zich eczeem ontwikkelen, waardoor de wratjes ook gaan jeuken. Of de wratjes kunnen ontsteken als ze worden open gekrabd of genepen (soms gaan ze ook spontaan open).

Gelukkig kan een dokter deze wratjes gemakkelijk verwijderen. En wat nog beter is, de wratjes gaan gewoonlijk ook weer uit zichzelf weg. Dat kan echter wel een jaar of twee duren. Dat is misschien wat lang om er mee rond te lopen?

Hoe kan je jezelf beschermen tegen waterwratjes?

Waterwratjes komen het meest voor bij kinderen tussen 1 en 5 jaar, omdat zij nog geen afweer hebben ontwikkeld tegen het virus. Het wordt dan niet als SOA gezien.
Als waterwratjes bij volwassenen rond de genitaliën voorkomen wordt Molluscum contagious ook als een SOA gezien, omdat het ook kan overgaan via de huid bij seksueel contact. Dus ook als volwassene kan je nog wratjes krijgen, ook op en rond de penis en vagina.

Met een condoom kan je jezelf dus wel beschermen tegen het ontwikkelen van waterwratjes op penis of vagina, maar dat wil niet zeggen dat je geen wratjes kan krijgen op andere plaatsen van het lichaam. De wratjes worden immers zeer snel doorgegeven via elke vorm van huidcontact, maar ook bijvoorbeeld door een handdoek of scheermesjes te delen.

Als je toch graag wil knuffelen met iemand die wratjes heeft, kan deze persoon altijd een pleister of verband dragen op de besmette plaats. Het is geen 100% veilige bescherming, maar het helpt wel. Deze aandoening is uiteindelijk niet gevaarlijk, maar het blijft onaangenaam om er mee rond te lopen.